Klimaatdak, de toekomst? Van dakpathologieën naar dakdromen.
Gratis Inspiratie event
Maandag 22 april 2024
Van 17.30 tot 21.30 uur
CommunicatieCampus, Gent
INSPIRATIE EVENT:
- DE MEEST VOORKOMENDE PATHOLOGIEËN VAN PLATTE DAKEN
Joost Beke I Expert architect I Bureau voor Expertise & Architectuur - EEN LEKVRIJ DAKCOMPLEX ALS BASIS VOOR EEN KLIMAATDAK
Tuur Van Dijck I Projectleider I Bureau Bouwtechniek
Jan Moens I Oprichter en bezieler I Bureau Bouwtechniek - HET KLIMAATDAK IN FUNCTIE VAN KLIMAATMITIGATIE EN KLIMAATADAPTATIE
Eddy Mahieu I Animator Technisch Comité Dichtingswerken I Buildwise - PROTOCOLLAIR MOMENT - ONDERTEKENING CHARTER VOOR HET KLIMAATDAK
Embuild
Een plat dak voor energieopbrengst, het beheren van de waterhuishouding, als groendak of als ruimte voor recreatie. Het klinkt allemaal evident maar hoe zorg je voor een probleemloze realisatie van deze ‘nieuwe daken’? Er mag dan wel een klimaatdak voorgeschreven worden maar is dat wel altijd realiseerbaar? We durven in deze sessie de gebouwenstructuur en de dakopbouw aan een kritische noot te onderwerpen en gaan aan de hand van (niet) destructief onderzoek en inspirerende cases op zoek naar antwoorden om dakproblemen te voorkomen.
Downloads
- Download de presentatie:
De meest voorkomende pathologieën van platte daken - Joost Beke - 22 april 2024 - Download de presentatie:
Een lekvrij dakcomplex als basis voor een klimaatdak - Tuur Van Dijck en Jan Moens - 22 april 2024 - Download de presentatie:
Het klimaatdak in functie van klimaatmitigatie en klimaatadaptatie - Eddy Mahieu - 22 april 2024
Via klimaatmitigatie en klimaatadaptatie streven naar een multifunctioneel en duurzaam, circulair, waterdicht klimaatdak.
Ongeacht welke kleur het plat dak meekrijgt, zij het geel, rood, groen of blauw, klimaatdaken zijn noodzakelijk om met de spelingen van de natuur te leren leven. Vandaag zitten we soms nog iets te veel in de fase waarin we 'remediëren' terwijl het ideale pad ligt in klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Leren omgaan met de veranderende weersomstandigheden en onze bouwstructuren daaraan aanpassen.
In heel veel gevallen is water de boosdoener
De problemen die sommige platte daken vandaag hebben zijn grotendeel vermijdbaar of herstelbaar, mits correcte diagnose. Voor gerechtsexpert Joost Beke kunnen 80% van de schadegevallen op platte daken voorkomen worden. In heel veel gevallen is water de boosdoener. "Ingesloten bouwvocht is een euvel dat we regelmatig tegenkomen," vertelt hij.
"Aan de hand van steekproeven of destructieve onderzoekstechnieken leren we heel veel over hoe het dak, soms jaren geleden, is aangelegd. Ook hemelwaterinfiltratie is een probleem dat de laatste jaren frequenter voorkomt. Dakranden, balustrades of terrassen vormen voor de aannemer een heel grote uitdaging."
Het is maar een indruk: maar volgens mij wordt er soms 'minderwaardig' materiaal gebruikt op plaatsen die niet zichtbaar zijn. Joost Beke - Expert architect Bureau voor Expertise & Architectuur
Waterdicht maken is primordiaal
"Er is een 'conditio sine qua non' om het perfecte klimaatdak op te bouwen," voegt Jan Moens van Bureau Bouwtechniek eraan toe. "De basis moet goed zijn en daarvoor is het waterdicht maken primordiaal. In het totaal zijn er 6 kritische elementen die we moeten meenemen in de ontwerpfase: het concept, compatibiliteit van de materialen, controle en uitvoering, dakbescherming, de bovendakse inrichting en het onderhoud. Als we al die factoren nauwgezet en professioneel toepassen, kan het niet meer foutlopen."
We hebben nog een gigantische achterstand ten opzichte van steden als München waar 'alle' platte daken klimaatdaken zijn! Jan Moens - Oprichter en bezieler Bureau Bouwtechniek
Checken en dubbelchecken
"In de praktijk komt het vooral neer op een juiste voorlichting en een wijziging in ons bouwgedrag." Een markante bemerking van dakspecialist Tuur Van Dijck van Bureau Bouwtechniek. Volgens hem is het heel belangrijk om, na plaatsing van de waterdichte lagen en isolatie, de waterdichtheid te checken en dubbelchecken. "Eénmaal de waterdichting geplaatst is en het dak zijn definitieve bestemming gekregen heeft, wordt herstellen veel moeilijker."
Alle partijen, aannemers of plaatsers, die op een dak actief zijn, moeten samen proactief denken aan de optimale bescherming van de waterdichtheid. Tuur Van Dijck - Projectleider Bureau Bouwtechniek
Klimaatmitigatie en klimaatadaptatie zijn essentieel
Klimaatmitigatie en klimaatadaptatie zijn essentiële vereisten willen we een zorgeloze toekomst voor onze klimaatdaken garanderen. Dat is de boodschap die Eddy Mahieu van Buildwise ons toespeelt.
"We hebben met zijn allen resoluut gekozen om van het klimaatdak de norm te maken," start hij zijn betoog. "De oorsprong ligt bij de stijgende energieprijzen waarbij thermische isolatie zich opdrong. Nadien zijn we gaan doordenken en hebben we van een voordien 'nutteloze' oppervlakte een bruikbare ruimte gemaakt. En de impact op ons maatschappelijk weefsel is daarbij heel groot. We moeten anders gaan denken en vooral, flexibel zijn in onze toepassingen. Aanpasbaarheid aan veranderingen is daarin essentieel."
Er zijn nog heel veel struikelblokken op de weg naar een perfect uitgevoerd klimaatdak. Eddy Mahieu - Animator Techn. Comité Dichtingswerken Buildwise
Fotogalerij:
Programma
Ontvangst
Slim gestuurde opbrengstdaken voor het behalen van de klimaatdoelstellingen - Galloo Menen met Trevion
Bekijk case
Introductie
Een waterretentiedak vraagt hoge eisen van het waterdichtingssysteem - CHwapi Tournai met Soprema
Bekijk case
Joost Beke I Expert Architect I BUREAU voor EXPERTISE & ARCHITECTUUR bv
De meest voorkomende pathologieën van platte daken
Expert-architect Joost Beke toont ons aan de hand van reële cases welke gevolgen verkeerd opgebouwde daken met zich meebrengen. Met zijn praktijkgerichte tips leren we bij hoe we deze pathologieën in de toekomst kunnen vermijden.
De uitdagingen voor vlakheid, stabiliteit en stevigheid van een hoogwaardig dakterras - La Rigue Knokke-Heist met Solidor
Bekijk case
Tuur Van Dijck I Projectleider I Bureau Bouwtechniek
Jan Moens I Oprichter en bezieler I Bureau Bouwtechniek
Een lekvrij dakcomplex als basis voor een klimaatdak
Destructieve en niet-destructieve onderzoekstechnieken
Voorbeelden van inspirerende, uitzonderlijke klimaatdaken
Het warme dak blijft in basis de startondergrond van het klimaatdak. We zoomen in op de onderzoekstechnieken die ingezet kunnen worden om er maximaal zeker van te zijn dat de basisfuncties, een waterdicht en thermisch isolerend dak, vervuld zijn. Daarnaast wordt er gefocust op de vraag of ons dak de uitdagingen van de toekomst aankan. Hoe passen we deze technieken toe bij een nieuwe constructie dan wel een bestaand dak?
In deze uiteenzetting ontdekt u hoe destructieve en niet-destructieve onderzoekstechnieken gebruikt zijn of zullen worden bij de realisatie van uitdagende, niet alledaagse, bijzondere klimaatdaken. Is the sky the limit?
Een indrukwekkende houtbouw stelt een combinatie van hoge eisen aan de isolatie - Skypark Business Center Luxemburg met FOAMGLAS
Bekijk case
Eddy Mahieu I Animator Technisch Comité Dichtingswerken I Buildwise
Het klimaatdak in functie van klimaatmitigatie en klimaatadaptatie
Ontdek hoe platte daken een sleutelrol kunnen spelen in onze strijd tegen klimaatverandering!
Met de wereldwijde toename van extreme weersomstandigheden staan we voor aanzienlijke uitdagingen.
Platte daken bieden unieke mogelijkheden om de opwarming van de aarde mee te helpen beperken en ons aan te passen aan deze nieuwe realiteit.
Ze zijn niet alleen cruciaal voor klimaatadaptatie, maar bieden ook kansen voor andere maatschappelijke uitdagingen, zoals het bevorderen van biodiversiteit en het efficiënt benutten van schaarse ruimte.
Om het potentieel van platte daken volledig te benutten, moeten we echter breken met sommige traditionele gewoonten en principes.
Het Technisch Comité Dichtingswerken van Buildwise heeft de technische hindernissen voor de realisatie van een duurzaam klimaatdak in kaart gebracht.
Sluit u aan bij de presentatie om te ontdekken hoe we deze uitdagingen stap voor stap zullen overwinnen. Samen werken we aan een duurzamere toekomst!
Een waterdichte en wortelwerende dakbedekking is cruciaal voor klimaatdaken - Lummen en Heusden-Zolder met Resitrix
Bekijk case
Embuild
Charter voor het klimaatdak
Protocollair moment - ondertekening Charter voor het klimaatdak
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega’s en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten