Slim gestuurde opbrengstdaken voor het behalen van de klimaatdoelstellingen
We zien nog veel onbenutte daken in Vlaanderen en dat is echt zonde. Een plat dak dat optimaal ingezet wordt in functie van energieopbrengst en slim gestuurd wordt door Trevion, is nochtans een van de eenvoudigste manieren om als organisatie makkelijker aan de klimaatdoestellingen te voldoen.
Projectinfo
Project 1: Syntra Sint-Niklaas
Project 2: Galloo Menen
Betrokken partner: Trevion
Uw dak is goud waard
“De zon schijnt er voor iedereen.” aan het woord is Stefaan Deboosere, CEO van Trevion. Hij kent als geen ander de voordelen van een investering in een opbrengstdak met zonnepanelen. “Het is gratis energie, met een hoge opbrengst aan een lage investeringsprijs en dit gedurende 25 jaar.”
Het is gratis energie, met een hoge opbrengst aan een lage investeringsprijs en dit gedurende 25 jaar. Stefaan Deboosere - CEO Trevion
Optimaliseren van de pv installatie
Dries Van Der Straeten licht toe hoe Trevion de pv installaties voor haar klanten optimaliseert. “In functie van de terugverdientijd adviseren we de klant om een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen te plaatsen ten opzichte van een bepaalde hoeveelheid omvormers. Daarbij houden wij rekening met de capaciteit van hun elektriciteitsnet, de energieprijzen en de oppervlakte van het dak.“
Een energie-efficiënte installatie geoptimaliseerd om op de juiste momenten te produceren. Dries Van Der Straeten - Projectleider Energie Trevion
Voor Dries Van Der Straeten wordt het ook steeds belangrijker om te kiezen wanneer de zonnepanelen produceren. “Vaak is er een onevenwicht op het net. Productie en afname zijn niet gelijk. Men kan dit onevenwicht reduceren met de zonnepanelen door minder te produceren. Op die manier krijg je dan een vergoeding van de netbeheerder en heb je een hoger rendement. We hebben een eigen sturing ontwikkeld die het ideale moment kiest voor een pv installatie om minder te produceren. “
Meten is weten
Met het oog op een optimale en langdurige werking van de pv installatie is het voor Goedele Verschelde essentieel om - na de vakkundige plaatsing van de betrouwbare en veilige pv installatie - deze op regelmatige basis op te volgen. “De pv installatie is voorzien van een monitoringsysteem waarmee de klant zelf aan de slag kan. De klant kan ook kiezen dat wij deze monitoring uitvoeren. Het voordeel wanneer de klant kiest voor monitoring door ons is dat eigenlijk elk probleem direct gespot wordt en door ons meteen kan opgelost worden. Wij staan dan ook garant voor een continue productie van de pv installatie.”
Wanneer de klant de monitoring door ons laat uitvoeren, staan wij garant voor een optimale en langdurige productie van de installatie. Goedele Verschelde - Accountmanager energie Trevion
Op de klimaatdoelstellingen vooruit
Als een van de belangrijkste recyclagebedrijven en innovatieve partner in de circulaire economie van ferro- en non-ferrometalen in West-Europa stelt Galloo Menen uiteraard een duurzame visie voorop, ook wanneer het aankomt op energieproductie. Rik Debaere verduidelijkt de werking van hun energieproductie: “De site hier, dus onze hoofdzetel, verbruikt toch wel een 30 GWh per jaar en twee derden, dus 20 GWh, komt van onze biogascentrale. Met onze investering in een zonneveld gaan we daar nog eens 3 à 4 GWh erbij doen. Zo komen wij tot 90 procent groene energieproductie. En dit met oog op de toekomst. Wij zullen ESG plichtig zijn en met een dergelijke investering zijn wij eigenlijk met onze verplichtingen en de wetgeving al jaren vooruit.”
Deze investering kwam er niet zomaar. “De aanbesteding is uitgeschreven op een aantal factoren, meer dan enkel de prijs, ook de terugverdientijd waar automatisch de performantie van de panelen op zich bepalend zijn. Uit die benchmarking is Trevion als nummer 1 uitgekomen.”, vertrouwt Rik Debaere ons toe.
Met het oog op onze ESG-verplichting zijn we dankzij deze investering de verplichtingen en wetgeving al jaren vooruit. Rik Debaere - CEO Galloo
Belang van de Oost-West opstelling
“Ook hier hebben we gekozen voor een Oost-West opstelling van de pv installatie. De reden daarvoor is dat er eigenlijk meer panelen kunnen geplaatst worden op het dak en dat er uiteraard dan ook meer opbrengst is. Het voordeel van een Oost-West opstelling is dat eigenlijk de productie van energie gelijkmatiger gebeurt dus je hebt de ochtendzon en de avondzon en bij bedrijven die overdag produceren, zoals hier bij Galloo is dit uiteraard de beste oplossing.” vervolledigt Goedele Verschelde.
Een Oost-West opstelling voorziet in de beste opbrengst. Zeker voor organisaties die overdag produceren. Goedele Verschelde - Accountmanager energie Trevion
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten