Wordt 'het gat in het dak' het volgende gat in de markt?
Nog steeds blijkt dat er geen enkele - of toch weinig - aandacht wordt gegeven aan de afvoer van het dak. Nochtans lijkt alles in de bouw te evolueren, denk maar aan bitumineuze dak afdichtingen, EPDM, TPO, PVC, ... Voor “het gat in het dak”, echter, worden nog altijd oplossingen uit de vorige eeuw gebruikt. Is dit dan geen belangrijk onderdeel van het dak? In een tijd van wateroverlast en van langdurige periodes van droogte wordt het opslaan en hergebruik van regenwater een aandachtspunt. En daarin kunnen, volgens Sita, dak afvoeren meehelpen.
De rol van daken verandert
Het kan nuttig zijn om, al dan niet tijdelijk, regenwater op het dak te laten staan en/of het door middel van een debietregelaar gecontroleerd af te voeren naar de regenput of de riolering. Ook multifunctionele daken komen meer en meer voor. Denk maar aan een dakterras, groendaken, speeldaken, parkeerdaken…
Dit zorgt niet enkel voor een interessanter straatbeeld maar ook voor minder opwarming in de steden, brengt extra isolatie voor de woning en zorgt er bovendien voor dat water op het dak wordt gebufferd — minstens 50% van het gevallen regenwater.
Met een aangepaste dakkolk kan het water op het dak tot op een bepaalde hoogte worden vastgehouden en/of gecontroleerd worden afgevoerd. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het dak gecontroleerd leeg te laten lopen gespreid over een periode van 24, 48 of 72 uur, waardoor piekbelasting van het rioleringsstelsel wordt vermeden.
Circulair en duurzaam
Onze kolk met schroefflenssysteem past in het circulair verhaal. Die kolk wordt niet verlijmd of mechanisch bevestigd en kan dus gedemonteerd worden.
Helaas kan PU nog niet gerecycleerd worden, maar scoort wel hoog in duurzaamheid. Zelfs na 45 jaar zijn de dakkolken nog intact!
Kiezen voor een dakkolk
Onze Sita dakkolken zijn geïsoleerd, wat betekent ‘geen koudebruggen meer’. Ze hebben een grote afvoercapaciteit (en dit met buizen met kleinere diameter) wat ervoor zorgt dat er minder afvoeren nodig zijn (bij grotere daken) maar dat, ingeval van hevige piekbuien, het water toch zeker en veilig wordt afgevoerd en het dak niet gaat overlopen, met alle gevolgen van dien. Ze zijn beschikbaar met een aangepaste slabbe (bv. bitumen, EPDM, TPO, PVC... ) zodat ze perfect gehecht kunnen worden aan de gebruikte dakbedekking. Door hun tweedelige opstelling zorgen ze ook voor een perfecte damp-, lucht- en waterdichte aansluiting op het dampscherm, zoals voorgeschreven in de TV van het WTCB.
Daarenboven staat Sita u bij voor de berekening voor zowel gravitaire als onderdruk toepassingen.
Redenen genoeg om ‘het gat in het dak’ toch wel de nodige aandacht te geven!
Voor meer informatie:
https://www.sita-bauelemente.de/nl/home-nl/
Contacteer Miriam Corremans voor meer informatie: LinkedIn
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten