Nieuwe technische voorlichting hemelwaterafvoer

sita
Bij het WTCB wordt momenteel nog koortsig verdergewerkt aan een nieuwe Technische Voorlichting over het ontwerp en de dimensionering van hemelwaterafvoerinstallaties. Bedoeling is om één en ander te actualiseren en in overeenstemming te brengen met de norm NBN EN 12056-3 uit 2000.
Op een aantal vlakken is het nog koffiedik kijken, maar onlangs werd al een tipje van de sluier opgelicht op een drietal infosessies in Kortrijk, Geel en Gembloux.

We geven een beknopt overzicht aan de hand van een viertal thema’s.
 

1. De berekening van het af te voeren debiet

Als basisformule wordt gehanteerd : Q = r x A x C
waarbij :

Q = af te voeren debiet (l/s)
r = regenintensiteit (l/s.m2)
A = dakoppervlakte (m2)
C = afvoercoëfficiënt (1)

De regenintensiteit (r) wordt voor het volledig Belgisch grondgebied bepaald op 0,05 l/s.m2. Er wordt een uitzondering voorzien in het geval er een systeem van noodafvoeren aanwezig is die aangesloten is op een afzonderlijke afvoerinstallatie die uitmondt boven het maaiveld. In dat geval kan de normale installatie berekend worden op een intensiteit van 0,03 l/s.m2.

Bij de bepaling van de dakoppervlakte wordt rekening gehouden met de horizontale projectie van het dak. Daarnaast wordt ook de oppervlakte van de aangrenzende gevels in meer of mindere mate meegenomen bij deze berekening. Afhankelijk van het aantal aanpalende gevels worden hiervoor verschillende formules gehanteerd.

Tarkett School

2. Tapbuizen versus dakkolken

Voortaan wordt het onderscheid gemaakt tussen een tapbuis en een dakkolk. Een tapbuis – eenvoudig gezegd een plakplaat met een stuk buis eraan – voldoet strikt gezien niet meer aan de norm EN1253 : door het gebrek aan technische fiches en proefverslagen van dergelijke tapbuizen is het zo goed als onmogelijk om het debiet ervan te bepalen wat een gefundeerde dimensionering onmogelijk maakt.
Een dakkolk wordt volledig normenconform gemaakt en is meestal voorzien van een aansluitslabbe in hetzelfde materiaal van de dakdichting. Via genormeerde testen wordt voor elke diameter het debiet in detail bepaald zodat een correcte dimensionering kinderspel wordt.

3. Dimensionering volgens NBN EN 12056-3

In de nieuwe Technische Voorlichting worden de nodige vraagtekens geplaatst bij vuistregels zoals “1 cm/m2”. Er wordt nu immers ook rekening gehouden met de toegelaten waterhoogte op het plat dak, waardoor toepassing van deze vuistregel in het merendeel van de gevallen onaanvaardbare risico’s inhoudt. Aan de andere kant blijkt dat bij conische dakkolken de afvoercapaciteit groter is bij kleinere diameter, waardoor ofwel bespaard kan worden op het aantal dakkolken ofwel door afvoerbuizen met een kleinere diameter te gebruiken. Een SitaStandard DN125 haalt bijvoorbeeld een afvoercapaciteit tot 15,8 l/s, waardoor je met één dakkolk voldoende hebt voor de afwatering van een dakvlak van 320 m2 !

4. Noodafvoer niet verplicht

Ook in de nieuwe Technische Voorlichting blijft noodafvoer een aanrader, maar geen verplichting, dit in tegenstelling tot sommige buurlanden, zoals Duitsland, waar een apart noodafvoersysteem opgelegd wordt. Er kan volstaan worden met het voorzien van spuwers met een signaalfunctie indien vier voorwaarden vervuld zijn:

  • Het gaat om gewone gebouwen
  • Het hemelwaterafvoersysteem houdt rekening met een intensiteit van 0,05 l/s.m2 en met de toegelaten waterhoogtes
  • Het dak wordt normaal onderhouden
  • Terugstuwing van de riolering is onmogelijk.

De realiteit leert ons dat alvast de twee laatste voorwaarden in België niet altijd evident zijn, zodat een noodafvoersysteem met aparte afvoerinstallatie minstens het overwegen waard is.

 

Sita-Bauelemente is partner van De Vijfde Gevel en is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd fabrikant van geïsoleerde dakkolken. We staan u graag bij voor het ontwerp en de dimensionering van het hemelwaterafvoersysteem voor grote en kleine projecten.

Inspiratiesessie Vincent Callebaut

Voor meer info kunt u terecht bij

Miriam Corremans

Country Manager BeLux

Mob: +32 471 95 64 95

m.corremans@sita-bauelemente.de

Sita-Bauelemente GmbH

Ferdinand-Braun-Straße 1

D-33378 Rheda-Wiedenbrück

Tel.: +49 2522 83400

Fax: +49 2522 8340100

www.sita-bauelemente.de

Hemelwaterafvoer

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux
XSPlatforms

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Steligence

De Vijfde Gevel, een B2Build Mediaplatform, is een productie van Claerhout nv Communicatiehuis

Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten