Gemeenten omarmen groene daken!
Retentiedaken zijn booming. De zogenaamde groenblauwe daken hebben een opmars gemaakt bij nieuwbouw en renovatie in stedelijk gebied doordat deze voor een groot deel regenwateroverlast kunnen voorkomen en perfect passen binnen het gemeente klimaat adaptatie.
We lezen het steeds vaker; wateroverlast. Vooral na zomerse hoosbuien staan straten, tunnels en kelders blankt. We moeten zogenaamd klimaat adaptief gaan bouwen de komende jaren. Groene daken worden al sinds de jaren 70 in Duitsland toegepast vanwege het opnemen van water en het verminderen van fijnstof in de grote steden zoals Stuttgart en Hamburg. In Nederland is genoeg aandacht gegeven de laatste jaren door grote gemeentes zoals Amsterdam en Rotterdam maar toch blijft de grote groei aan groene daken zoals in Duitsland nog ver achter in ons natte kikkerland! De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat alles in de bouw tegenwoordig een ‘terugverdientijd’ moet hebben en wat een simpel groendak nu eenmaal niet heeft, of moeilijk te berekenen is waardoor opdrachtgever en bouwer het groendak wat door de architect is getekend er al gauw weer wordt wegbezuinigd. Toch zijn er wel groene daken die zorgen voor een bouwvergunning en die niet wegbezuinigd kunnen worden!
Rocket science
Al in de jaren 90 kwam Optigroen als eerste met een Retentiedak oplossing op de markt. Het systeem zorgt voor een enorme vertraging van regenwaterafvoer via het groendak. Het systeem bestond uit een zogenaamde Drossel. Deze gepatenteerde Drossel doet niks anders dan het ‘afknijpen’ van de regenwaterafvoer in het groendak zonder dat de planten te nat worden. Het vernuftige zit hem in de afstroomtijd en de liters regenwater per seconde die in een bepaalde tijd afgevoerd mogen worden.
Een standaard groendak doet niet veel aan waterberging. Met de berging in een standaard groendak kan een waterbeheerder zoals de gemeente of waterschap niet zo heel veel als het gaat om adaptieve bouw. Dit omdat het niet duidelijk is of de bergingscapaciteit beschikbaar is op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld voor of tijdens een hoosbui. Daarom heeft Optigroen het Retentiedak verder doorontwikkeld en maken ze nu gebruik van de WRB Retentieboxen. Dit zijn recycling boxen van 8,5 tot 15 cm hoog en kunnen het hemelwater echt opslaan zoals de waterbeheerder, gemeente of waterschap wenst. In combinatie met een slimme afvoervertraging, de zogenaamde Drossel, kan de berging binnen een aantal uren weer ter beschikking staan.
Nog slimmer waterbeheer
De prijswinnende innovatie ‘Smart Flow Control’ van Optigroen is een weerdata gestuurde klep op het dak die het hemelwater in de WRB Retentieboxen kan bergen of afvoeren op het moment dat er meer neerslag voorspeld wordt dan er aan bergingscapaciteit is. Dit voor nog minder wateroverlast en maakt het gebouw en de kavel hoosbui-proof.
Bouwenveloppe
Steeds meer gemeentes nemen het toepassen van retentiedaken op als eis in de bouwenveloppe zodra ze bouwgrond gaan verkopen en/of laten ontwikkelen. Zo is het standaard dat bebouwde grond gecompenseerd wordt op de ZuidAs in Amsterdam. Maar ook steden als Gent, Antwerpen en Brussel nemen de klimaat adaptatie zeer serieus. Neem je groen weg dan moet je groen terug brengen, een toekomstbestendig besluit!
Voor meer info kunt u terecht bij
Henk Vlijm
Directeur Benelux
+31 (0) 33-4635681
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten