Huis van God omgetoverd tot luxelofts
Wonen in een religieus firmament? Het kan vanaf heden in de Sint-Margarethakerk te Doornik. Binnen de contouren van het voormalige huis van God werden immers vier uiterst exclusieve appartementen ingericht. Tijdens de jaarlijkse Erfgoeddagen trokken enkele honderden geïnteresseerden eropuit om dit bijzondere project te ontdekken. Het nieuwe uiterlijk van dit geklasseerde gebouw leunt zo sterk mogelijk aan bij het origineel: een magnifiek glas-in-loodraam verraadt het vroegere gebruik.
Projectinfo
- Bouwjaar: 2018
- Bouwheer: promotor Gil Courier
- Architect: Michel Wiseur
- Locatie: Doornik
- Deelnemende partner: Eternit
Trefzekere metamorfose
De Place de Lille in Doornik, één van de toegangspoorten tot de stad, ondergaat sinds twee decennia een langzame, maar trefzekere metamorfose. Binnen die metamorfose werd het zaadje van dit project geplant. De renovatie van het voormalige hotel ‘Les Armes De Tournai’, waar nu drie luxeappartementen en een commercieel gelijkvloers in huizen, was onrechtstreeks de stimulans. Toen promotor Gil Courier en architect Michel Wiseur geconfronteerd werden met de verplichting om een reeks parkeerplaatsen te voorzien, wendden ze zich tot de eigenaars van het achterliggende complex, die over een parking met 35 plaatsen beschikten. De eigenaars beschikten immers ook over een aan de Sint-Margarethakerk grenzende tuin. Een mooie kans om het imposante gotische bouwwerk, dat sinds 1968 niet meer in gebruik was, een nieuwe en bijzondere bestemming te geven.
Herbestemmen patrimonium
Beschermd erfgoed
Toch verliep niet alles – no pun intended – van een leien dakje. Promotor Gil Courier besloot de kerk over te kopen, maar kort daarna verscheen het achterste gedeelte plots op de lijst van beschermd patrimonium, terwijl tot dan toe enkel het voorste gedeelde geklasseerd was. Aangezien er voortaan een erfgoedcertificaat nodig was om bouwkundige ingrepen te mogen uitvoeren, moest de architect van nul af aan beginnen. Gelukkig ontstond er tijdens het overleg met alle betrokken partijen een positieve dynamiek en kreeg het project een kwaliteitsinjectie.
Duivenhotel deluxe
Architect Michel Wiseur licht toe: “De werkzaamheden gingen van start en al vlug had de Sint-Margarethakerk geen vijfde gevel meer. Wat overbleef, was een baksteengewelf vol duivenmest. Het project voorzag in het behoud van de muren en de kroonlijst in natuursteen, maar in een tabula rasa van het interieur. Het idee om dit voormalige duivenhotel om te toveren tot een complex met uiterst luxueuze appartementen was eenvoudig. De 1,24 meter dikke muren van de kerk werden als uitgangspunt genomen en daartussen ging men voor de realisatie van een nieuwe draagstructuur. “
Voormalig duivenhotel omgetoverd tot complex met luxueuze appartementen
“De drie gestapelde doorzonappartementen van 390 vierkante meter baden in het licht dankzij de immense verticale raamopeningen van de kerk. Kers op de taart is de duplex van 590 vierkante meter op de bovenste niveaus, die vorm kreeg via de creatie van een lichtband tussen de kroonlijst en het begin van het dak. Die lichtband strekt zich uit over de volledige omtrek van het appartement.” vertelt Michel Wiseur vol trots.
New Stonit
Mocht je architect Michel Wiseur vragen of hij ergens spijt van heeft, dan is het dat hij het bestaande skelet in eikenhout niet heeft kunnen recupereren. Via de integratie van een nieuw vloerniveau – 1,2 meter hoger dan de kroonlijst – kon de aannemer erg makkelijk een geprefabriceerde structuur plaatsen. Qua dakbekleding viel de keuze al vlug op New Stonit-vezelcementleien van Eternit, vanwege zijn sterke gelijkenis met de natuurleien van weleer. Om de uitstraling van het originele dak zo dicht mogelijk te benaderen, werd bewust gekozen voor het kleinst beschikbare leiformaat. Zo werd het dak in zijn oude glorie hersteld. Deze vezelcementlei wordt namelijk bij de boorden afgekarteld zodat je de uitstraling van het originele natuurproduct erin terugvindt.” aldus Karl Iserbyt, Marketing Manager Dak van Eternit.
Volgens Karl Iserbyt is de absolute troef van de New Stoneit-vezelcementlei dat deze zich heel gemakkelijk laat verwerken. “De vezelcementlei kan moeiteloos oneffenheden in oude gebouwen aan en is dus uitermate geschikt voor renovatie. Bovendien sluit de vezelcementlei zo goed aan bij andere elementen in het dak dat je steeds een strakke en vlotte dakafwerking bekomt.”
“Met het oog op een in de eerste plaats sierlijke afwerking zijn de regengoten geïntegreerd in het dakoppervlak, dwars door de kepers. Op de bovenste verdieping is het terras overkapt met een open staalgrid om de vorm van het dak in ere te herstellen. Tegelijk brengt het op symbolische wijze een gedeelte in herinnering dat verdwenen was door een brand die dit uiteinde van het bouwwerk destijds grotendeels verwoestte. Dezelfde logica is toegepast op het tweede terras, maar dan in een vereenvoudigde vorm.” geeft Karl Iserbyt ons nog mee.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten