Duurzame uitbreiding industriebouw met circulaire dakopbouw

Uitbreidingswerken Atlas Copco in Bilzen-HOeslet vanuit drone standpunt gezien

Project Orion is een treffende naam voor de ambitieuze uitbreiding en renovatie van het distributiecentrum van Atlas Copco in Bilzen-Hoeselt. Als Zweeds bedrijf legt Atlas Copco de nadruk op het welzijn van zijn medewerkers én op duurzaamheid. Het bouwproject zet dan ook volop in op energieneutraliteit, efficiënt waterbeheer en het gebruik van circulaire bouwmaterialen. Ook voor het dak wordt deze visie doorgetrokken met een volledig circulair magazijndak dankzij de mechanische bevestigingssystemen van Guardian.

Projectinfo

Project: Atlas Copco
Locatie: Bilzen-Hoeselt
Architect: Signum+ architects 
Partner: Guardian

Een doordachte uitbreiding met de focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie

"Binnen het project Orion realiseren we een uitbreiding van onze magazijncapaciteit met een bijkomende oppervlakte van ongeveer 10.000 m², uitgerust met een geautomatiseerd opslagsysteem. Tegelijkertijd voorzien we 4.000 m² aan nieuwe kantoorruimte, waarmee we al onze bedienden opnieuw kunnen centraliseren in één zone," vertelt Luc Hayen van Atlas Copco over het ambitieuze bouwproject dat meteen het sluitstuk vormt van zijn carrière.

Als Zweeds bedrijf hecht Atlas Copco binnen de groep veel belang aan duurzaamheid en circulariteit. Luc vervolgt: "We mikken op een compacte, energie-neutrale nieuwbouw en kozen bewust voor duurzame en recycleerbare materialen, zo ook voor het dak van ons magazijn met een volledig circulaire opbouw.”

Beeld: © Signum+ architects

Het ambitieus uitbreidingsproject van Atlas Copco in Bilzen-Hoeselt
Luc Hayen van Atlas Copco

We kozen voor een compacte, energie-neutrale nieuwbouw met duurzame en circulaire materialen. - Luc Hayen, Project Manager Orion Atlas Copco

Handig gebruik maken van de vijfde gevels voor energie- en waterbeheer

Als antwoord op de vraag naar een duurzaam gebouw stelde Signum+ architects een compact ontwerp voor. “Naast logistieke voordelen biedt dit ontwerp ook aanzienlijke duurzaamheidswinsten,” legt Jan Godefroid uit. “Door de compacte vorm beperken we het energieverlies via de gevels tot een minimum. We hebben de isolatiewaarden geoptimaliseerd naar een K-waarde van 17, terwijl de huidige norm op K40 ligt. Maar isolatie alleen volstaat niet. Daarom zetten we met dit gebouw ook in op preventie van opwarming, via een combinatie van structurele en mobiele zonwering.”

Binnen dit duurzame bouwproject werd slim ingespeeld op het potentieel van de verschillende vijfde gevels voor een efficiënt energie- en waterbeheer. “Dankzij het geavanceerd KWO systeem (Koude-Warmte-Opslag) realiseren we een CO2 neutraal gebouw maar door de daken van de magazijnen in te zetten als energiedaken met zonnepanelen gaan we naar een praktisch energieneutraal gebouw.” Jan gaat verder: “De daken van de kantoorruimtes worden ingericht als groendaken, die bijdragen aan een lagere opwarming van het gebouw. Door strategisch geplaatste uitsparingen ontstaan er patio’s die niet alleen zorgen voor overvloedige daglichttoetreding, maar ook uitzicht bieden op de groene inrichting met bomen. Dit verhoogt het welzijn en de beleving van de medewerkers."

 

Uitbreiding van Atlas Copco als 3D render

Beeld: © Signum+ architects

De patio’s fungeren tegelijk als retentiedaken en werden ingericht als groendak. Overtollig regenwater van de daken wordt opgevangen voor sanitair hergebruik. Wat overblijft, infiltreert gecontroleerd in de bodem, met als doel het rioleringsnetwerk te ontzorgen. 

Om het duurzaamheidsverhaal tot in de details door te trekken, kozen we bewust voor een circulaire dakopbouw met mechanische bevestiging,” onderlijnt Jan.

Jan Godefroid van Signum+ architects

We maakten slim gebruik van de verschillende vijfde gevels voor een efficiënt energie- en waterbeheer. - Jan Godefroid, Ingenieur Architect Signum+ architects 

Mechanisch bevestigen vanuit het oogpunt van de dakdekker

Bij het bevestigen van de dakdichting na het openrollen hoef je nauwelijks rekening te houden met wind of regen,” vertelt Patrick Verstichelen van Tectum Dekkers. “Mechanisch bevestigen is een bijzonder efficiënte werkwijze voor dakdekkers."

"Bovendien is het ergonomisch werken: dankzij schroef- of bitverlengers kunnen we rechtopstaand bevestigen, wat de fysieke belasting aanzienlijk vermindert. Het grootste risico voor een dakdekker is brand door open vuur of gas op het dak en dat vermijden we volledig met mechanische bevestiging. Het is dus ook veilig werken”, besluit Patrick. 

Patrick Vanderstichelen van Tectum Dekkers

Voor dakdekkers is mechanisch bevestigen efficiënt, ergonomisch en veilig werken. - Patrick Vanderstichelen, Regiomanager van Tectum Dekkers

Dakopbouw met mechanische bevestiging

Over windbelastingsberekeningen en het wegwerken van koudebruggen

In de windbelasting rekenen we met een kunststof tulle. Dat heeft het voordeel dat we koudebruggen kunnen wegwerken. De lengte van de kunststof tulle wordt bepaald door de isolatiedikte en onderaan die kunststof tulle zit een schroef die de verbinding maakt met de ondergrond, in dit geval een steeldeck.” Bernard De Keyser van Guardian verduidelijkt hoe koudebruggen weggewerkt worden door een metalen verbinding door de isolatie te vermijden. “Het is zo dat in hoek- en randzones de windbelasting altijd wat hoger ligt. In de windbelastingsberekeningen houden we hiermee rekening en voorzien we extra bevestigingen in de hoek- en randzones,’ vult Bernard aan. 

Technische tekening koudebruggen mechanische bevestiging

Een vaak toegepast circulair systeem in industriebouw 

Mechanische bevestiging is een courant systeem voor het opbouwen van platte daken. Het wordt in de industriebouw heel vaak toegepast in heel Europa en zeker ook in de Scandinavische landen. Het is dan ook logisch dat Atlas Copco als Zweeds bedrijf voor deze opbouw heeft gekozen,” concludeert Bernard.

Bernard De Keyser Guardian

Mechanische bevestiging is een courant systeem voor het opbouwen van platte daken. - Bernard De Keyser, Sales & Technical Support Guardian

Voor meer info, contacteer

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux
XSPlatforms

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Steligence

De Vijfde Gevel, een B2Build Mediaplatform, is een productie van Claerhout nv Communicatiehuis

Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot kennis
  • Toegang tot een netwerk van bouwprofessionals 
  • Toegang tot 14 thema-gebonden events 
  • Toegang tot 60 fabrikant experten met persoonlijk contact