Studiebezoek aan de Rotterdamse "Vijfde Gevels"
DONDERDAG 27 SEPTEMBER
Wie De Vijfde Gevel kent, heeft ongetwijfeld een van onze avondsessies of seminaries gevolgd waar bij steeds aan de hand van gerenommeerde sprekers inspiratie willen overbrengen om méér uit het dak te halen. Dit najaar kozen we voor een andere insteek. Hoe beter een project toelichten, dan het effectief te gaan bezoeken?
We organiseerden een studiereis naar Rotterdam op 27 september 2018. Aan boord van onze dubbeldekker bus was een gevarieerde groep aan (landschaps-)architecten, (potentiële) bouwheren, projectleiders energieconsulenten en medewerkers van studiediensten. Met onze studiereis naar de Rotterdamse daken krijgen we naast prachtige skylines, tal van opmerkelijke projecten te zien om méér uit het dak te halen.
Aandachtig luisterden we naar de experts die ons volgende daken toelichtten:
Nieuw leven in een vergeten gebied
Bovenop het Schieblock bevindt zich het eerste oogstbare dak in Nederland: de DakAkker. Wouter Bauman, millieukundige van Rotterdams Milieu Centrum en imker van het Ambrosiusgilde vertelt: "De DakAkker functioneert als grootste dakboerderij van Europa, waar we rechtstreeks met grond op het dak werken. De teelomstandigheden zijn vergelijkbaar met een mediterraan klimaat: zeer droog en veel wind. Daarom telen we veel kruiden, knolgewassen, looksoorten en sterke planten als courgette, rabarber en pompoen. Verder leven er vier bijenvolken en is er naast de moestuin ook een heemtuin gecreëerd, een tuin met alleen van oorsprong Nederlandse planten.
De DakAkker biedt verder ook ruimte aan de horecazaak 'Op Het dak' waar je vanop het terras een panoramisch zicht op de stad hebt terwijl je kan proeven van wat hier op het dak geproduceerd werd.
"Het is echt super om te zien hoe dit project gerealiseerd werd. Het brengt de natuur via het dak in de stad. - Greet Steeman, Stad Gent
Maar de DakAkker is meer dan alleen een stadsboerderij. "Het Slimdak bovenop de DakAkker bevat drie types retentiedaken en maakt gebruik van het Smart Flow Control System." verduidelijkt Emile Van Rinsum, opdrachtgever van Stichting DakAkker. "Voorafgaand aan neerslag worden meteorologische data geanalyseerd. Indien nodig wordt de 'Drossel' geactiveerd: dit betekent dat er extra afvoercapaciteit wordt vrijgemaakt zodat bij zware regenbuien het overtollige hemelwater afgevoerd kan worden." gaat hij verder.
A room with a view
Na het bezoeken van het eerste dak trokken we naar The Suicide Club. Een speakeasy rooftop bar die chique combineert met Rotterdamse rauwheid. Via de goederenlift word je naar boven gebracht, waarna je de club via de keuken binnenwandelt. Op het terras genoten we van een welverdiende lunch met prachtig uitzicht op de Rotterdamse ‘Vijfde Gevels’, het Centraal Station en de Delftse Poort.
Een mooi voorbeeld van hoe een onbenut dak een nieuwe functie kreeg als dakterras, club en ontmoetingsruimte.
Healing environment - van groen word je beter
Projectleider van de groene daken op het Erasmus MC, Mathieu van Waterschoot en communicatieadviseur Alie Plug zorgden voor een boeiende rondleiding in dit ultramoderne, groene ziekenhuis in hartje Rotterdam. Het oorspronkelijk idee van de healing environment komt van de Amerikaanse hoogleraar Roger Ulrich en toont immers aan dat een groene omgeving of uitzicht op de natuur een positief effect heeft. Niet alleen op het herstel van patiënten, maar ook op de bezoekers en de eigen medewerkers.
"Wij kunnen heel veel leren over hoe ze omgaan met platte daken. Ze zijn zeer vooruitstrevend! - Stefanie Gruyaert, Dertien12
Het ontwerp is strak, functioneel en biedt ruimte voor de meest innovatieve zorg. De publieke ruimtes en atria krijgen zoveel mogelijk daglicht binnen dankzij de glazen overkappingen en met de integratie van kleine groene oases zorgt het voor een aangename sfeer.
Hoogtepunt qua beleving is de gigantische daktuin op de achtste verdieping. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden met 38 appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt patiënten, bezoekers of medewerkers langs beschutte oases van rust, met schitterend uitzicht op de stad Rotterdam. Met een oppervlakte van 3.000m2 is deze daktuin de grootste van Nederland op deze hoogte.
Creatieve stadsverdichting
Mevrouw Gies Van de Kamp toont ons met trots haar Didden Village, het ‘Instagram-waardige’ blauwe dak bovenop ‘pruikenatelier Sjoerd’. Het dak heeft drie verschillende toegangen en biedt dankzij een lichtgewicht constructie ruimte aan drie slaapkamers in de vorm van kleine huisjes, banken, steegjes en een plein met picknickplaats.
"Het blauwe dak… fantastisch, het kan allemaal! - Jan D’Hauwe, W.A.R.R.P. Architectenbureau
Voor de bewoners een creatieve oplossing voor hun plaatsgebrek en voor de gemeente Rotterdam een mooi voorbeeld van stadsverdichting door het dak in te zetten.
Een plek voor gesprek
Gebouw De Heuvel is sinds jaar en dag een gemeentelijk monument in het centrum van Rotterdam. De missie van het gebouw is vanaf het begin een bijdrage te leveren aan het welzijn van Rotterdammers.
"De begeestering waarmee ze met die projecten bezig zijn is fenomenaal - Ronny Verniers, Architect
Voor de herbestemming van het gebouw speelde architect Rien de Groot op deze missie in met zijn visie gebaseerd op vier dakvlakken: “een energiedak met zonnepanelen (het gele dak), een sociaal dak met dakterras (het rode dak), een daktuin (het groene dak) en een dakvijver die het gebouw verkoelt (het blauwe dak).”
De Vijfde belevenis
Het werd een dag vol inspiratie. Een ‘eye-opener’ voor de groep met maar een deel van de vele mogelijkheden die er bestaan om méérwaarde uit een dak te halen. De natuur gaat de steden inpalmen, en we zijn alvast op goeie weg.
"Het gaat om veel meer dan een dak. Het gaat om veel meer dan De Vijfde Gevel. Het gaat om de vijfde belevenis! - Jo Vandaele, Axi architecten
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten