Project Vandermaelen in Molenbeek zet bestaande theorieën over platte vijfde gevels ‘op de helling’
Met het oog op sociale integratie, ‘groen’ in de stad en aandacht voor zowel energie opwekken als hemelwater afvoeren werd in deze Brussels wijk een markant nieuwbouwproject gerealiseerd.
De Brusselse wijk Cinema Belle-Vue, nabij het gemeenteplein van Molenbeek, is aan revitalisering toe. Zo worden onder meer leertuinen aangelegd, crèches en sportzalen gebouwd, terrassen aangelegd en algemeen betere woonomstandigheden gecreëerd. Renovatie en wijkverfraaiing worden gestimuleerd met het oog op een schonere wijk.
Een van de nieuwe projecten binnen dit algemeen kader is de constructie van het project Vandermaelen. Een gebouw dat 31 appartementen, een handelsruimte op het gelijkvloers én 23 ondergrondse parkeerplaatsen omvat. Dit complex bevindt zich in de Vandermaelenstraat – meer bepaald op nummer 1080 – én het is op dat gebouw, met groendak uiteraard, dat het SitaMore-retentiesysteem in absolute wereldprimeur in gebruik werd genomen.
Opvallend is dat waar men doorgaans een hellingsgraad van 2% hanteert voor platte daken, bouwheer Immo BAM het groendak aanlegde als regenwaterbuffer, dus zonder enige helling.
Projectinfo
- Bouwjaar: 2018
- Bouwheer: Immo BAM
- Architect: Association Atlante - Eole
- Locatie: Sint-Jans-Molenbeek
- Deelnemende partner: Sita-Bauelemente
Citydev.brussels is belast met de stedenbouwkundige ontwikkeling met als doel bewoners in het Brussels Gewest te houden of er nieuwe aan te trekken. Ook Sint-Jans-Molenbeek ondergaat momenteel een ware metamorfose. Project Vandermaelen is een goed voorbeeld van deze aanpak: ideaal gelegen aan metrostation Graaf van Vlaanderen en vlakbij winkels en de markt, die elke donderdag wordt gehouden.
De oriëntatie van de site, met de noordgevel naar de straat gericht, leidt tot een architectuur van schijnbare uitlijnfouten die als doel hebben om de zonnewinst in woningen te vergroten. Het project biedt een ruime verscheidenheid aan toepassingen die zijn ontworpen om het samenleven te stimuleren: een collectieve patio, een ‘wilde’ tuin, composthopen, moestuinen,… Het gebouw is voor 100% passief en slaagt er dankzij een warmtekrachtkoppeling en een toevlucht tot fotovoltaïsche groene energie, in om van 32% van de woningen nul-energiewoningen te maken.
Een ontmoetingsdak met moestuin
Olivier Van den Mooter: Projectverantwoordelijke - BAM Contractors
“Dit project kwam er met de steun van citydev.brussels, dat deze levendige buurt wil opwaarderen. BAM Contractors realiseerde het passiefgebouw niet alleen met oog voor duurzaamheid, maar vooral ook voor het huisvesten van een publiek met verschillende culturele en sociale achtergronden en uiteenlopende gezinstypologieën. Want met de huidige behoefte aan verdichting ontstaat er een nood aan woongelegenheden met veel wooncomfort, die uitnodigen tot sociale contacten. Op deze Vijfde Gevel vind je niet alleen een technisch gedeelte met zonnepanelen, maar ook een moestuin met compostbak en een insectenhotel. De bewoners kweken hier hun eigen groenten en kruiden. Op het aanpalende ‘savannedak’ kunnen de gezinnen met hun kinderen vrije tijd doorbrengen en elkaar ontmoeten.”
Op het dak kunnen de bewoners zelf hun groenten en kruiden kweken.
De klimaatverandering laat zich bij ons ook voelen: droge periodes wisselen af met periodes van intense buien. Specifiek voor de Brusselse regio is de afvoer die je mag lozen in de riolering immers voor nieuwbouwprojecten beperkt tot 3 liter per seconde. Dus was het noodzakelijk om de afvoer te gaan beperken. Geert Debruyne, Country Manager Belgium, vertelt hoe het retentiesysteem van Sita Bauelemente helpt om hieraan te voldoen.
Bij neerslag wordt het regenwater gebufferd tot 4 cm hoogte.
“De afvoer beperken kan perfect met de SitaMore retentie”, legt Geert Debruyne uit. “In theorie komt het water op het dak terecht en normaal wil je dat water zo snel mogelijk van het dak af. Wij gaan het echter omgekeerd aanpakken en het water zo lang mogelijk op het dak houden om het gecontroleerd te kunnen afvoeren. Wat je voor dit systeem wel nodig hebt, is een zeer degelijk en waterdicht dak.”
Ons retentiesysteem is in Brussel alleszins een razend interessante toepassing.
“Dit perfect vlakke dak vormt een soort van reservoir, dat bij neerslag het regenwater buffert tot 4 cm hoogte. Vervolgens wordt het hergebruikt voor de toiletten in het gebouw. Overtollig water wordt langzaam afgevoerd naar de riolering, een vereiste voor nieuwbouwprojecten in de stad. Er zijn wel overstorten voorzien voor momenten van uitzonderlijk hevige neerslag. Oorspronkelijk voorzag de ontwikkelaar zes afvoerpunten op deze Vijfde Gevel, maar uit onze berekeningen bleek dat met het SitaMore retentiesysteem drie afvoerpunten volstonden om aan de stedenbouwkundige vereisten te voldoen.” licht Geert Debruyne toe.
Meer info over het SitaMore Retentie systeem
credits foto's: ©Atlante ©Pixelab
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten