Specifieke damphuishouding en zenitaal daglicht in Maritiem Onderzoekscentrum Oostende
Maritieme Toegang bouwt een nieuw onderzoekscentrum in het havengebied van Oostende, waar baanbrekend onderzoek zal gebeuren naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en objecten in zee. Een bouwtechnische uitdaging om U tegen te zeggen. FOAMGLAS® en VELUX® Commercial lichten hun duurzame oplossingen voor het dak van dit gebouw toe.
Projectinfo:
- Periode: 2015 – 2019
- Oplevering: 2019
- Bouwheer: Maritieme Toegang
- Architect: Signum+ architects
- Locatie: Oostende
- Deelnemende partner: FOAMGLAS® & VELUX® Commercial
Maritiem Onderzoekscentrum Oostende
Een 2-in-1 complex met een grote sleeptank én een kust- en oceaanbassin
“Eén van de grootste uitdagingen was de nauwkeurigheid en de tolerantie waarbij we onze installaties moeten bouwen”, vertelt Stefan Geerts van het Waterbouwkundig Onderzoekscentrum. “Die zijn niet helemaal standaard voor de bouwindustrie. Wij zoeken submilimetertoleranties op de constructie. Daarom heeft ons eigen intern studiebureau, de expertise beton en staal, de betonconstructie van de sleeptank en de fundering ontworpen. Daarbij werden de hoge eisen aan de klimatologische omstandigheden voor onze proeven opgepikt door het architectenbureau Signum+ architects om daar een gepaste en duurzame oplossing voor te vinden.
- Sleeptankzone
- Golfbakzone
- Kantoorgedeelte
- Ruimte voor toekomstige scheepssimulator
Specifieke damphuishouding voor stabiele metingen
Luchtvochtigheid en temperatuur zijn belangrijk omdat ze de eigenschappen van het water in het bassin beïnvloeden. Ze beïnvloeden ook de duurzaamheid van de installaties over langere periodes. Daarom werd veel aandacht besteed aan de buitenschil en vijfde gevel van het gebouw inzake dampdichtheid, daglicht en isolatie.”
Om onderzoek op laboratoriumniveau mogelijk te maken is het belangrijk dat de vochtigheidsgraad en de temperatuur van het gebouw onder controle blijft en gehandhaafd wordt. De vijfde gevels van de golfbak en de sleeptank zijn omwille van de hoge vochtigheidsgraad en ook de specifieke dampvochthuishouding volledig voorzien in FOAMGLAS® cellenglasisolatie.
Duurzame thermische isolatie voor duurzame gebouwen
FOAMGLAS-cellenglas is als isolatiemateriaal uniek in zijn combinatie van eigenschappen: waterdicht, dampdicht, drukbestendig, maatvast, onbrandbaar, zuurbestendig, bestand tegen ongedierte, ecologisch, … Hiermee kan men het gebouw, de activiteit in het gebouw en de mensen beschermen aan de steeds hogere eisen die gesteld worden aan de evolutie van platte daken. Dat maakt de combinatie zeer uniek en de ideale oplossing voor dit project”, vertelt Sales Engineer Luc De Coussemaker van FOAMGLAS®.
“De duurzaamheid van ons materiaal begint voor ons al bij de productie zelf”, vertelt Luc De Coussemaker. “Wij produceren onze blokken op basis van 65% gerecycleerd glas. Bij het produceren van de blokken op zich is er wel wat afval. Wij splitsen dat op in puur afval en vervuild afval. Het pure product kan opnieuw volledig in het productieproces opgenomen worden. Het ‘vervuilde afval’ kan in andere industriën opgenomen worden.
Zenitaal licht voor aangename werksfeer
Daglichttoetreding moest absoluut vermeden worden in de hallen van de sleeptank en de golfbak wegens algenvorming. “Enkel in het administratief gedeelte hadden we de mogelijkheid om, in contrast met de zeer gesloten volumes van de sleeptank en het golfbassin, een zeer transparant en open gebouw te ontwerpen. We hebben dan ook in het verlengde van de inkom een ruim atrium voorzien met bovenlicht, waarin de VELUX-lichtstraten zijn verwerkt. Dankzij het zenitaal licht kregen we daar een aangename werkruimte met erg veel daglicht”, vertelt architect Ruben Beeuwsaert.
“Doordat dit project een hele grote vloeroppervlakte heeft, is er diep in het gebouw geen mogelijkheid om daglicht via de klassieke gevel in het gebouw binnen te trekken. Daarom is er besloten om de vijfde gevel open te trekken en op die manier voldoende daglicht binnen te krijgen, tot diep in het gebouw”, aldus Decuypere.
Prefab standaardelementen hoeven geen belemmering te zijn voor meedenkende bouwpartners. – Ruben Decuypere.
Prefab productie voor duurzame voetafdruk
Vanuit Engeland en Scandinavië ontstaat er een trend om steeds off-site prefab productie te genereren. “Het voordeel van die off-site prefab productie is dat de impact op mens en milieu tot een minimum beperkt worden”, vertelt Sales Director Ruben Decuypere van VELUX® Commercial.“
Maritiem onderzoekscentrum
Het golfbassin en de sleeptank zijn van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Enerzijds zal het de positie van maritiem wetenschappelijk onderzoek van Vlaanderen versterken. Anderzijds zal de ontwikkeling van het havengebied een boost krijgen doordat het onderzoekscentrum verdere kansen biedt aan grote en kleine bedrijven om zich verder te ontplooien in deze materie. De werken gingen van start in het voorjaar van 2017 en werden midden 2019 afgerond. Na de bouw worden de meettoestellen en installaties geïnstalleerd die de golven mechanisch opwekken. De exploitatie start in 2020. In het gebouw is ook ruimte voorzien voor kantoren. Van daaruit zullen de universiteitsinstellingen en het waterbouwkundig laboratorium de testen leiden.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten