Nieuwe technische voorlichting hemelwaterafvoer – TV270

technische voorlichting TV270 corporate beeld Sita
Miriam Corremans

“Enkel met een dakkolk wordt de hemelwaterafvoer uitgevoerd zoals het hoort en met de nodige garanties” Miriam Corremans

T + 32 (0)471 95 64 95 – m.corremans[at]sita-bauelemente.de

Sinds eind augustus 2019 is het zo ver: de lang geanticipeerde Technische Voorlichting 270 rond Hemelwaterafvoeren is een feit. Met als volledige titel ‘Installaties voor hemelwaterafvoer onder vrij verval voor gebouwen. Ontwerp en dimensionering.’ is meteen duidelijk waarover deze technische voorlichting gaat.

Hemelwaterafvoer op platte daken werd al altijd zeer stiefmoederlijk behandeld. In de TV215 ‘Het platte dak: opbouw, materialen, uitvoering, onderhoud’ komt hemelwaterafvoer zelfs totaal niet aan bod. In de TV244 ‘Aansluitingsdetails bij platte daken: algemene principes’ worden er welgeteld 10 pagina’s gewijd aan dakwaterafvoeren en nooduitlaten. Het was dus de hoogste tijd om eens echt dieper in te gaan op dit cruciaal element op het dak. Tenslotte wordt de afvoer ingebouwd op het laagste punt van het dak, waar dus alle water naartoe stroomt, en vormt op die manier eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een kwalitatieve dakopbouw. Een niet-functionerende dakafvoer leidt gegarandeerd tot problemen, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het gebouw.

Ook al duurt het tot pagina 40 voor de nieuwe TV270 het onderdeel ‘platte daken’ aansnijdt, toch wordt er een ernstige inspanning geleverd om een aantal misverstanden de wereld uit te helpen. Samengevat kunnen we stellen dat de TV270 duidelijk een standpunt inneemt omtrent conformiteit en capaciteit.

Tapbuis vs. dakkok

Zo wordt voor het eerst het onderscheid gemaakt tussen een ‘tapbuis’ en een ‘dakkolk’, waarbij als onderscheid geldt dat een ‘dakkolk’ voldoet aan de norm NBN EN 1253-2 en een ‘tapbuis’ niet. Vanwaar dit onderscheid? Een dakkolk wordt geproduceerd volgens een welomlijnd procédé, met strikte kwaliteitseisen en –controles, zowel intern bij de fabrikant zelf als door externe organismen. Zo wordt de productie bij Sita-Bauelemente bijvoorbeeld gecertificeerd via een ISO9001 en ISO 14001-systeem; de kolken dragen het RAL-keurmerk en worden getest en gecertificeerd door TÜV Rheinland LGA Products GmbH. 

Dit garandeert dat elke dakkolk die de Sita-fabrieken verlaat, aan deze zeer strenge kwaliteitseisen voldoet en de garantie meekrijgt dat de afvoercapaciteit die door de fabrikant wordt meegedeeld, ook effectief behaald wordt. Een tapbuis daarentegen kan in principe door elke loodgieter gemaakt worden, waardoor er geen enkele uniformiteit of eigenlijke kwaliteitsgarantie kan gegeven worden.

technische tekening capaciteit Sita

Bij lastenboeken waarin telkens gevraagd wordt om de werken uit te voeren ‘volgens de regels der kunst en conform de geldende normen en voorschriften’ is de keuze dan ook zeer duidelijk: enkel met een dakkolk wordt de hemelwaterafvoer uitgevoerd zoals het hoort en met de nodige garanties.

Capaciteit & conformiteit

Tweede cruciaal element is de capaciteit: net omdat er bij ‘tapbuizen’ geen standaard of uniformiteit is, is het ook onmogelijk om hier een bepaalde afvoercapaciteit te garanderen. Daar werd tot nu toe een mouw aangepast met de oude regel van de 1 cm2 per m2-regel: per m2 dakvlak had je een cm2 afvoeropening nodig. Een eenvoudige regel, dat wel, maar een gevaarlijke! Er werd immers geen rekening gehouden met de hoeveelheid water op het dak. En we weten allemaal dat er bij 10 cm water op het dak veel meer water door dezelfde opening zal stromen dan wanneer er slechts 2 cm water op het dak staat. De TV maakt voor eens en altijd duidelijk dat deze regel enkel nog mag toegepast worden voor zeer beperkte dakvlakken (tot 113 m2 bij 50 mm waterstand bijvoorbeeld).

Om toch eenvoudig te kunnen rekenen, worden in de TV 270 voor ‘tapbuizen’ maxima vastgelegd voor de afvoercapaciteit en de aangesloten dakoppervlakte. En we stellen vast dat deze toch wel kleiner zijn dan algemeen aangenomen werd. Op een tapbuis DN100 zal bijvoorbeeld maximaal 94 m2 kunnen worden aangesloten (bij 50 mm water); voor een DN200 is dat maximaal 188.6 m2. Opvallend is dat dit zowel geldt voor rechte als voor conische tapbuizen. In industriebouw worden momenteel veel hogere waarden gehanteerd.

technische tekening tapbuizen

De afvoercapaciteit van dakkolken ligt gemakkelijk twee keer hoger dan bij de niet-conforme tapbuizen. – Miriam Corremans

Een ander verhaal geldt voor ‘dakkolken’. Vermits die voldoen aan de NBN EN1253-2 en volledig getest en gecertificeerd zijn, mag bij een dakkolk gerekend worden met de waarden van de technische fiche van de fabrikant. Een SitaStandard DN100 bijvoorbeeld kan al instaan voor de afvoer van 220 m2 dakvlak. Bij DN70 wordt dat verschil zelfs hallucinant: bij een waterstand van 50 mm is een tapbuis DN70 goed voor 46 m2, daar waar een SitaStandard dakkolk DN70 zomaar eventjes 216 m2 aankan...

TV270

Samengevat kunnen we stellen dat de TV270 wel lang op zich heeft laten wachten, maar eindelijk duidelijkheid brengt op het vlak van hemelwaterafvoeren: de nog altijd wijd verbreide tapbuis in lood, aluminium of PE voldoet niet aan de norm 1253-2 en heeft een afvoercapaciteit die maar een fractie is van de capaciteit van de wel conforme dakkolk. Bouwheer, voorschrijver en dakdekker hebben dan ook geen enkele reden meer om nog aan de tapbuis, een oplossing uit de vorige eeuw, vast te houden.

Lees ook: https://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=search&id=REF00011570

 

Over Sita-Bauelemente

Sita-Bauelemente is partner van De Vijfde Gevel en is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd fabrikant van geïsoleerde dakkolken. Wij leveren oplossingen voor gravitaire afvoer en onderdruksystemen, voor balkons en terrassen, brandveilige oplossingen en specifieke toepassingen zoals afvoerroosters. Wij staan u graag bij voor het ontwerp en dimensionering van het hemelwaterafvoersysteem voor grote en kleine projecten.

Voor meer informatie:

www.sita-bauelemente.de

Contacteer Miriam Corremans voor meer informatie: LinkedIn

 

Hemelwaterafvoer

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouwpartners

Foamglas
optigrün
Roval
Sita
Soprema
Solidor
Resitrix
Guardian
SHEETAH
Lamilux

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartners

Buildwise
Bureau Bouwtechniek

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

De Vijfde Gevel maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten